Salvia smör pistage & honungsglaserad hasselbackspumpa


(2–4 portioner)
1 butternut-pumpa
2 tsk olivolja
25 g smör
½ dl honung
12 salviablad
10–12 pistagenötter (eller mandel, pinjenötter, hasselnötter)
Salt & peppar
 
1. Sätt ugnen på 225 grader.
 
2. Skala pumpan. Dela den sedan i två delar på längden och ta bort kärnorna - men spara dem! Lägg pumpan på en plåt med snittytan ner, ringla över olivolja och smaksätt med salt och peppar. Sätt in i ugnen 20 minuter.
 
3. Ta ut pumpan och lägg på en skärbräda, med två träslevar längs båda långsidor. Skär skåror i pumpan, cirka en halv centimeter breda, tills kniven stöter i träslevarna (dessa hjälper alltså till att inte skära igenom hela pumpan = hasselbackseffekten).
 
4. Smält smör och honung i en liten kastrull tillsammans med fyra salviablad. Fördela övriga salviablad i skårorna på de två pumpahalvorna.
 
5. Skeda/pensla över cirka en tredjedel av det smälta smöret/honungen över pumpdelarna och sätt tillbaka i ugnen i 15–20 minuter.
Ta sedan ut dem och pensla över en tredjedel till. Sätt in i ugnen ytterligare 15 minuter.
Inför sista penslingen finhackar du pistagenötterna och blandar ner i smöret/honungen. Om den blivit för fast, så värm upp smöret igen. Skeda sedan över det sista smöret med pistagenötterna och låt gå i ugnen till pumpan är klar, cirka 10–15 minuter till.
 
Pumpakärnorna:
Rensa dem rena från allt pumpakött och torka av dem i hushållspapper. Lägg dem sedan i en liten ugnsfast form, ringla över lite salt, peppar och paprikapulver och rosta tillsammans med pumpan tills de blivit krispiga - cirka 15–20 minuter.

 
Enkel grönkålssallad
(2 portioner)
150 g grönkål
1 msk olivolja
25 g fetaost
2–3 msk granatäppelkärnor
Ev. rostade pumpakärnor
Salt & peppar
 
1. Skölj grönkålen och riv bort bladen från stjälken. Lägg i en bunke och ringla över olivolja, salt och peppar. Massera grönkålen i fem minuter.
 
2. Lägg upp på fat och toppa med fetaost, granatäppelkärnor och pumpakärnor.
 
 
 
 
 

Kommentera här: