Middag på Sveriges enda 3-stjärniga krog

När jag fyllde år fick jag i present av M en middag på Frantzén.

En dröm skulle gå i uppfyllelse.

Har varit lite löjlig starstrucked när vi varit i Gamla Stan och gått förbi hans restauranger och sett honom stå utanför, upptagen i att prata i telefon, eller på NK när han rustade upp Bobergs Matsal för återinvigning i dess forna glans och nu skulle jag få gå och äta för första gången i mitt liv på hans trestjärnig restaurang, lycka.

 
Vi mottogs i receptionen och hälsades välkomna och blev hänvisade till hissen som spelade Metallica på vägen upp.

Väl uppe möttes vi av ett designat vardagsrum med öppen spis och små sittgrupper. Det kändes lite obekvämt att sitta och småprata med varandra, väl påpassade av servitörerna. Min handväska fick en egen pall, jag skämdes lite eftersom jag hade med mig min reaväska från Åhléns för 150 kr, jämfört med de andrakvinnornas väskor som låg i 10 000-kronorsklassen.

 

In kommer champagnevagnen rullande och presenterar de olika valen. Valet föll på Krug, jag har aldrig smakat det och här var det ett utmärkt tillfälle. Jag är inte direkt någon kännare av champagne och nu satt man och drack ett glas som kostade som en finare middag på ett schysst ställe. Var det värt pengarna? Tveksamt, det är lite som att kasta pärlor för svin, jag känner inte någon större skillnad men kul att ha testat.

 
 

Efter det kommer det in små ostkrustader, sötmajsmacaron, råraka och rotselleri med inlagd tryffel.
Jättegott, jag älskar små munsbitar. Efter det förklarade en av kockarna alla rätter vi skulle få genom att visa alla råvaror vid en bänk.

 

Sen blev det guidad visning av våningen och in i förberedelseköket, vinkällaren, de berättade om när de renoverade huset.
Efter rundvandringen gick vi ner till själva köket/restaurangen och alla skakade hand och presenterade sig. Här blir man placerad runt en bardisk så man har utsikt över köket, det är det bästa med hela besöket. Jag älskar att sitta nära köket och se när de arbetar. Det är som ett väloljat maskineri. De har full koll hela tiden, de har till och med koll när man går på toaletten. ”Table numer three is back” hör man de säga när man kom tillbaka och så snart man satt sig så kom nästa rätt.
Rätterna kommer in i strid ström, det ena godare än det andra. Jag tog det alkoholfria alternativet till middagen, jag uppskattar det mer. Det är roligt när de experimenterar och man får smaka roliga och udda kombinationer.

Favoriterna bland rätterna var chawanmushi som bestod av kungskrabba, pak choy, grillad anklever och buljong på tryffel och en soppa på lök, lakrits och mandel. Jag fick använda all självbehärskning jag hade att inte slicka soppskålen, det var magiskt gott.

Efter middagen fick man gå upp till ”vardagsrummet” igen och där kom pralinvagnen ut och en burk med madeleinekakor. Desserterna/pralinerna tyckte jag inte var så speciellt. Vi fick en sorbet som var väldigt god men jag är ingen efterrättsperson så det kan kvitta för mig. Jag tycker bäst om dessertost efter maten. 
M har som tradition att köpa kokbok och be personalen signera den så han fick en extra rundtur av restaurangchefen. 

 
I hissen ner spelade de The final countdown med Europe och vi vandrade hem mätta, belåtna och upprymda i den varma sommarnatten efter en fantastisk matupplevelse.
 
 
*alla bilder är lånade från nätet
 

Kommentera här: