Kikärtssoppa
Snabbmat, går väldigt fort att göra, max en kvart :)
Vegansk kikärtssoppa
Till 4 portioner behöver du:
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 stjälkar bladselleri eller 1 liten bit rotselleri
1 burk kikärter, à 410 g
4 msk olivolja
3 rejäla nävar färsk spenat
1 dl vitt vin eller 3 msk ljus vinäger
1/4 grönsaksbuljongtärning
ca 8 dl vatten
salt och peppar
2 msk japansk soja
Till servering (om du vill):
solrosfrön
sesamfrön
olivolja
chiliflakes
hackad gräslök
Så här gör du:
Dela, skala och hacka lök, vitlök och selleri smått. Skölj kikärterna. Sätt en kastrull på hög värme och tillsätt oljan. Stek lök, vitlök och selleri mjuka i 2 minuter. Tillsätt kikärterna och vinet, låt puttra ordentligt i ytterligare 3 minuter. Smula i buljongtärningen och häll på vatten så att det täcker. Koka i 5-7 minuter. Tillsätt spenaten och koka i ytterligare 1 minut.
Smaka av med salt, peppar och soja. Ta kastrullen från värmen och mixa med stavmixer tills soppan är slät. Servera med valfri topping och gärna med en brödbit till.