Lagom het och krispig asiatisk soppa

Vet inte var jag hittade det här receptet men soppan är otroligt god. Låt dig inte skrämmas av alla ingredienser, det går fort och lätt. Dessutom kan man göra en ordentlig sats och frysa in för senare tillfällen.

Buljong: 
 
1,5 liter vatten
3 msk koncentrerad kycklingbuljong (grönsaksbuljong går bra det med, eller en hel tärning)
1 tsk sesamolja
2 msk riven ingefära
2 st hackade vitlöksklyftor
2 msk ljus soja
1 msk fisksås
½ tsk chiliflakes (eller mer om du vill ha den stark)
1 st grovt skivad stjälk citrongräs
1 msk limesaft
 
Stek vitlöken och ingefäran i sesamolja lite snabbt, tillsätt resten och låt sjuda i 10 minuter. Sila buljongen i en finmaskig sil. Slå tillbaka i grytan.
Vill du ha soppan klar så gör följande (inte nödvändigt, mest utseendemässigt):
Vispa upp en äggvita till hårt skul, låt buljongen koa upp och lägg i äggviteskummet för att klara buljongen, rör om och låt koka 1 minut. Sila igen, nu har du en klar och fin buljong. 
Sen är det bara att välja vad du vill ha i soppan. Strimla tex lite vitkål jättefint, rädisor, morot, salladslök, paprika, lite nudlar och lägg i botten av en skål och slå den heta soppan över. Garnera med koriander och lök.

Vi hade även i lite fläskfrikadeller:

500 g fläskfärs
1 ägg
1 msk maizena
1 msk riven ingefära
1 st mosad vitlöksklyfta
5 msk hackad salladslök
1 msk ljus soja
 
Blanda ihop allt  i en bunke och forma till små bollar med blöta händer. Stek i olja på medhög värme tills de blir genomstekta.

Men soppan är otroligt god med bara grönsaker i. 
 
Idag är jag hemma från jobbet, tvärförkyld, snorar och nyser hela tiden så jag värmde på lite av soppan med extra mycket chili, inbillar mig att det ska göra gott.
 
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Angelica Wåhlin:

Men ååh, vad gott!

Kommentera här: