Brysselkålsgratäng

Till den här gratängen kan du praktiskt taget ta vilka grönsaker som helst.

Jag har gjort den på brysselkål, som jag älskar, lite broccoli, gul lök och lite skogschampinjoner som såg lite ledsna ut i kylen.
 

400 g brysselkål
250 g gul lök
1 st broccoli
Lite svamp

Timjanstuvning
2 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl vatten (jag tog vattnet från grönsakskoket)
2,5 dl havre- eller sojagrädde
1 tärning grönsaksbuljong
2 tsk torkad timjan
svartpeppar

Gör så här: 

Brysselkål
Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa brysselkålen, broccoli och skala lökarna. Dela lökarna i halvor.
Koka upp en kastrull med vatten och låt sedan kål och lök sjuda i 8 minuter tills de mjuknar. Testa brysselkålen genom att sticka in en kniv i själva fästet.
Stek champinjonerna i lite smör och salt.
Häll av vattnet och sprid ut brysselkål och lök i en gratängform.

Timjanstuvning
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet och låt bubbla på i en minut.
Vispa ner lite vatten och grädde i taget. Rör även ner buljongtärning, torkad timjan och vitpeppar.
Koka upp under ständigt vispande och låt stuvningen sjuda tills den tjocknar.
Häll ner stuvningen i gratängformen och gratinera sedan allt i 20–30 minuter, eller tills gratängen har fått fin färg.
 
 
 
 
 

Kommentera här: