Spenatsoppa med laxtartar

4 port
 
2 ägg
3 vitlöksklyftor
smör till stekning
450 g fryst bladspenat
7 dl kycklingbuljong
2 msk vetemjöl
1 dl färskost
 
Laxtartar
2 msk sesamfrön
300 g salmalax
2 msk finhackad gräslök
1 tsk dijonsenap
1 msk kapris
1 krm salt
 
Till servering
Hackad gräslök
Rostade sesamfrön
 
1. Koka äggen ca 6 minuter. Skala dem när de har svalnat något och dela dem på mitten.
 
2. Skala och skiva vitlöken. Fräs den mjuk i smör i en kastrull i ca 2 minuter på medelvärme. Lägg i spenaten och 6 dl buljong. Värm sakta upp ca 5 minuter tills spenaten har tinat. Vispa samman resterande buljong med mjölet och rör ner i kastrullen. Låt koka i 5 minuter.
 
3. Rosta under tiden sesamfröna i en torr stekpanna. Finhacka laxen och blanda med övriga ingredienser till tartaren. Lägg en sked med laxtartar i botten på sopptallrikarna.
 
4. Tillsätt färskosten i soppan och mixa den slät. Värm eventuellt upp soppan igen men låt den inte koka.
 
5. Häll den heta soppan på laxen, lägg i ägghalvorna och garnera med gräslök och sesamfrön.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: