Örtig rotfruktsgratäng med krispig grönsallad
Jag har lagat lite matlådor till veckans luncher, testade ett nytt recept som kom i den senaste Allt om Mat:
Örtig rotfruktsgratäng med krispig grönsallad
4 port
Örtig rotfruktsgratäng med krispig grönsallad
4 port
400 g butternutpumpa
400 g rotselleri
100 g svartkål
1½ dl gröna linser
2 msk olja
1 förpackning krossade tomater (500 g)
4 dl vatten
1 tsk oregano
½ tsk timjan
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
200 g fetaost
Tillbehör:
1 fänkålsstånd
1 fänkålsstånd
200 g blandsallad
50 g alfalfagroddar
1 msk olivolja
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär pumpa och rotselleri i små tärningar, 2x2 cm.
Skr bort den tjockaste delen av stammen från svartkålen och grovstrimla bladen. Skölj linserna.
2. Lägg rotfrukterna, kål och linser i en ugnssäker form. Häll över olja. Blanda ihop krossade tomater, vatten, örter, salt och svartpeppar. Häll blandningen över grönsakerna och blanda runt så att allt täcks av vätska.
3. Tillaga mitt i ugnen 45 minuter. Ta ut formen, smula över fetaosten och ställ tillbaka formen i ugnen. Gratinera ytterligare ca 15 minuter, tills rotfrukter och linser mjuknat och osten fått en gyllene färg.
4. Sallad: Ansa och hyvla fänkålen tunt på mandolin. Blanda ihop med salladsblad, fänkål och groddar.