Lax- och räkbiffar med limedipp och gurksallad

4 Port
 
Ingredienser:
 
400 gram laxfilé, skinnfri
150 gram räkor, handskalade
1 st ägg
0,5 kruka koriander
1 st vitlöksklyfta
1 msk ingefära, färsk. Ca. 1 cm, skalad
1 st röd chilifrukt, ca 2 cm, urkärnad. Bestäm styrkan själv med mer eller mindre chili
1 huvud broccoli
0,5 st gurka
2 dl yoghurt, turkisk
1 st limefrukt
rapsolja
1 st salt
smör
2 dl ris
svartpeppar
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Koka ris enligt anvisning på paketet.
 
Lägg laxfilén skuren i mindre bitar, räkor, ägg, koriander, chili, vitlöksklyfta, ingefära, saften från ½ lime,
1 tsk salt och 2 krm peppar i en matberedare. Mixa till en slät konsistens och forma små biffar av färsen.
 
Hetta upp en panna med 1 msk olja och 1 msk smör. Stek laxbiffarna på medelvärme så att de får fin färg.
Lägg över dem i en ugnsfast form och sätt in i ugnen ca 10 min. Torka ur pannan.
 
Skölj och dela broccolihuvudet i små buketter och fräs på dem i lite olja i pannan.
Salta och peppra efter smak.
 
Dela en gurka på mitten och sedan på längden. Gröp ur det vattniga med en sked och skär den i halvmånar.
Blanda med broccolin i en skål.
 
Finhacka lite koriander och blanda med yoghurt. Pressa i saft från resten av limen.

Salta och peppra efter smak.
 
 
 

Kommentera här: