Ett besök på Tyge & Sessil och heta räkor

Igår gick vi runt lite på stan, blev ett besök på Östermalms Saluhall för att inhandla stora (godkända) räkor till kvällens middag. Lite regningt väder men ändå uppfriskande med en promenad. Ozzy spenderade helgen hos Ida och Carl och då kommer man inte ut lika mycket.
  
Lite senare på eftermiddagen gick vi till Tyge & Sessil, ett vincafé på Brahegatan i Niklas Ekstedts regi.
Jag har lyssnat igenom Niklas och Leila Lindholms pod "Eat This" och i ett avsnitt var Leila sjuk och Niklas hade ett samtal med sin sommelier Maximilian Mellfors om naturviner  och det är vad vincaféet riktar in sig på så jag har varit nyfiken på att gå dit. Riktigt roligt var att Maximilian dessutom var där och serverade oss. Han fick välja fritt till oss bland vinerna, och vi beställde in tilltugg efter vinet.,
Jag gick wild´n´crazy och beställde in märg! Det är verkligen utanför min comfortzon, har ätit det en gång tidigare och blev ingen favorit men eftersom det skulle passa bäst med vinet så tänkte jag att det är bara att testa. 
M tog lammtartar till sitt vin eftersom han beställde ett annat vin än mig.
Vinet var jättegott, och märgen var faktastisk, så gott! 
Dit går vi gärna igen. 
 
Märg / Blåmusslor, persiljerot 
 
 Lammtartar / Kålrabbi, askemulsion 
 
 
 
Middagen blev heta räkor:

500 g stora räkor
4 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
1 dl olivolja
1 knippe bladpersilja
salt
ev. chiliflakes
 
1. Skala och hacka vitlöken, kärna ur och hacka chilin och fräs allt sakta på svag värme i olivoljan i en stekpanna.
Rör under tiden, ca 2 minuter tills vitlöken och chilin är blanka och mjuka.
 
2. Öka värmen och häll i räkorna och rör om och stek ca 2 minuter tills de blivit
vacker rosa om du använt råa räkor annars räcker det att de blivit varma.
 
3. Smaka av med salt och ev. lite chiliflakes.
Vänd ner lite bladpersilja och strö resten över räkorna.
 
4. Servera med bröd. Eller vänd ner dem i pasta. Vi tog pasta eftersom vi skulle äta det till middag.
Ska man äta räkorna till förrätt rekommenderas ett surdegsbröd för att suga upp den goda oljan.
 
 
 
Ett besök på Sibyllans Te & Kaffehandel blev det med, en fin liten affär på Östermalm.
 
 
 
 

Kommentera här: