Vegansk bouillabaisse med bönaioli

Vi åt en sån god vegansk middag idag, med bönaioli. Den måste ni bara testa, den är så sjukt god!!!
Jag fick skynda mig att lägga det som var kvar i en mindre burk för att ta med mig till lunch för M stod och åt direkt ur burken, så god var den. Kex och röran på är supergott.

Testa grytan/soppan, det är lite ingredienser men väl värt jobbet. Är bland det godaste vegetariska jag har ätit på länge :) Hittade receptet på Tuvessonskan.se, kila in där och titta, massor med bra vegetariska recept.

Vegansk bouillabaisse, 4 portioner
 
1 gul lök
1 solovitlök, eller 3 stora klyftor
1 fänkål
3 medelstora morötter
1/2 purjolök
3-4 msk tomatpuré
8-10 dl vatten
1 pkt saffran
2 grönsaksbuljongtärningar
1 pkt körsbärstomater, ca en liten näve
250 ml havregrädde (1 litet paket)
2 lagerblad
en liten nypa cayenne
1-2 msk torkad timjan
några tsk franska örter, valfritt
1/2 apelsin
3 msk olivolja
ev. 1/2 tetra stora vita bönor
 
Så här gör du:
1. Börja med att grovhacka gul lök, purjolök och vitlök.
Skär morötter i lagomstora bitar och strimla fänkålen grovt.
Stek allt i en tjockbottnad kastrull i rikligt med olivolja tills att löken börjar mjukna.
2. Ha i tomatpurén och låt steka med under några minuter. Vänd därefter i vattnet, saffran och havregrädde. 
Låt koka upp och lägg i lagerblad, övriga torkade kryddor, halverade körsbärstomater och grönsaksbuljong.
Låt puttra på låg-medelvärme med lock på i minst 1 timme, men gärna längre.
Smaka av med saften från en halv apelsin, salt och grovmalen svartpeppar.
Om du vill kan du även ha i stora vita bönor för en lite extra matig rätt.
 
Rostad delikatesspotatis
500 g delikatesspotatis
2 msk olivlja
flingsalt
(1 hel vitlök, se övriga recept nedan)
 
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj av potatisarna och lägg dem sedan på en bakplåtspappersklädd plåt.
Ringla över olivolja och salta. Halvera en halv vitlök och lägg på plåten tillsammans med potatisen.
Placera plåten i mitten av ugnen och rosta i 15-20 minuter, beroende på potatisens storlek, tills att potatisen har en fin och gyllenbrun färg.
 
Bönaioli med rostad vitlök
200 g kokta stora vita bönor (1/2 tetra)
1,5 dl valfri majonnäs (gärna en äggfri)
1 hel vitlök, rostad i ugn enligt recept ovan
salt & svartpeppar
 
Så här gör du:
Skölj av ett paket färdigkokta stora vita bönor under rinnande vatten.
Mixa hälften av bönorna tillsammans med majonnäs (som du antingen gör själv eller köper färdig).
Ta bort skalet från vitlöken du har rostat och vänd ner i majonnäsblandningen.
Mixa i lite i taget tills att du har en smak du gillar. Salta och peppra, klart!
 
Till servering:
färsk timjan/persilja
gott bröd
chili flakes, för extra hetta
 
Soppan är även supergod att äta dagen efter!
Ha den gärna i lunchlådan eller frys in. Och såklart går det även bra att dubbla receptet om ni blir fler än 4.
 
 

Kommentera här: