Lyxig gös med asiatisk touch

En av mina favoritkokböcker är Jennie Walldéns kokbok "Asiatiska smaker", ur den har vi lagat åtskilliga recept. Oftast köper jag bara en kokbok och sen åker den in i bokhyllan och så googlar man recept på nätet istället men hennes åker ofta fram, såsom igår till exempel. Då rotade jag fram ett fiskrecept som jag ville testa. Jag såg att de sålde gös i Sturegallerian så jag ville testa att laga något med det.

Gös med lime- och sojasmör och blomkålspuré

Ingredienser för 4 portioner
 
Gös
700 g gösfilé
salt
1/2 dl sötmandel (50 g)
200 g färsk grönkål eller svartkål
smör och rapsolja till stekning
 
Blomkålspuré
600 g blomkål, i buketter
3/4 dl crème fraiche
salt och nymalen svartpeppar
 
Lime- och sojasmör
50 g smör
1 tvättad lime, rivet skal
1/2 lime, pressad saft
1 msk ljus soja
 
Chilipicklad rödlök
1 stor rödlök, tunt skivad
4 cm ingefära, väldigt tunt skivad
1 1/2 dl risvinäger
4 msk strösocker
en nypa salt
1/4–1/2 färsk röd chilifrukt
 
Förberedelser & tillagning
 
Chilipicklad rödlök med ingefära
Koka upp vinäger, socker, salt och chilibiten.
Dra av från plattan och lägg ner lök och ingefära.
Låt stå i kylen så att smakerna sätter sig, minst över natten.
 
Rosta mandeln på 225° i 10 minuter i ugn. Låt svalna och hacka sedan mandeln grovt.
 
Koka blomkålen i cirka 10 minuter, tills den är helt mjuk.
Mixa med crème fraichen med stavmixer tills den är helt slät.
Smaka av med salt och peppar. Håll varmt. 
 
Stek kålen på hög värme i rapsolja tills den är mjuk men har spänst kvar.
Salta och peppra.
 
Bryn smöret. Det ska bli gyllene och dofta kola.
Dra då av från plattan och tillsätt försiktigt limeskal, pressad lime och soja.
Vispa försiktigt så att allt blandas väl. 
 
Torka av gösen och skär den i fyra lika stora delar.
Salta. Stek på medelvärme i smör och rapsolja i 1-2 minuter per sida tills innertemperaturen är 40°.
 
Lägg upp den stekta gösen på tallrikar med blomkålspuré, picklad rödlök, rostad mandel och kål.
Häll det brynta smöret på fisken och servera genast.
 
 
Vi var hos Albin i Tallkrogen i lördags på 6årskalas. Det blev grillat med tillbehör och tårta, bäst att passa på när det serveras grillat, en av få nackdelar att bo i stan, man kan inte grilla.
Vi gav dragracinglego, en bok om lego, ett timglas (han var så fascinerad av vårt när han sov över), glaskulor och hamburgerdressing. Sen tog vi tunnelbanan hem och gick ner till Sturegallerian och tog ett glas vin och öl och tittade på folk. Köpte med oss en charktallrik hem eftersom vi inte var så hungriga.
 
 

Väl hemma blev det en drink och lite snack och chillade i soffan.
 
 
I går var vi ute nästan hela dagen och gick. Underbart väder. Vi såg den beridna högvakten på dagen och på kvällen tittade vi på alla raggarbilar som åkte Sveavägen upp och ner.
 
 

Kommentera här: