Ryska Blinier

Jag har varit sugen på blinier länge. Har lite sikrom i frysen som låg och väntade på att göra något gott med. Nu är M inte lika förtjust i rom som jag så vi gjorde/köpte lite andra röror att lägga på.
 
Recept:
 
3 dl mjölk
1 paket jäst, (50 g)
2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
2 st ägg
1 nypa(or) salt
50 gram smör
 
Tillagning
1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig.
2. Tillsätt båda mjölsorterna och vispa till en jämn smet. Dela äggen i gula och vita och vispa ner gulorna och salt i mjölblandningen.
3. Låt smeten stå framme och jäsa under bakduk i 40 minuter.
4. Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda ner smör och äggvitor i den jästa smeten.
5. Grädda i blinipanna på medelvärme. Vänd och grädda också andra sidan.
 
Vi hade en gravlaxröra, skagenröra och sojamarinerad lax till.
 
Rörorna köpte vi. Men laxen fixade M ihop efter det här receptet:
 
INGEFÄRSOLJA:
1 dl soja
1 1/2 msk socker eller mirin (sött risvin)
2 msk limejuice
1 msk ingefära, riven
 
LAX:
3 msk sesamfrön
600 g Salmalax
Gräslök till garnering
Ingefärsolja: Rör ihop ingredienserna.
Lax: Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. 
Vänd laxen i fröna och skär den i 1/2 centimeter tunna skivor.
Lägg på blinien och garnera med gräslök.
 
 
 

Kommentera här: