Köttfri måndag

Idag åt jag något som var så himla gott, vi stannade på Wienercafeét och tog en kopp kaffe på väg hem från jobbet, så tog vi ett litet "smörrebröd" istället för något sött och mitt val föll på en "Fattigmans Tartare"
som bestod av tomat, kapris, krasse, pepparrot och rå äggula och senapsdressing. Fantastiskt gott, glömde tyvärr ta kort :(

Väl hemma så gjorde vi halloumiburgare till middag:
 
4 portioner
4 hamburgerbröd
4 tjocka skivor halloumi à 100 gr
1 dl hamburgerdressing
1 tsk rökt paprikapulver
1 vitlöksklyfta
1 rödlök
2 msk rödvinsvinäger
2 tsk strösocker
1 mogen avokado
1 huvud cosmopolitansallad
2 tomater
2 hela ättiksgurkor
 
Så här gör du
 
Snabbmarinera rödlöken genom att blanda rödvinsvinäger med socker, skiva rödlök i tunna ringar och lägg i vinägerblandningen.
Låt stå i minst 15 minuter.
Riv ner 1 vitlöksklyfta i hamburgerdressingen och blanda tillsammans med 1 tsk rökt paprikapulver.
Skala och skiva avokado på längden. Dela salladen i blad och skiva ättiksgurka på längden.
Skiva gurka på längden.
Rosta bröden i 175° ugn i ca 5 minuter.
Stek halloumi på hög värme.
Lägg i bröden med sallad, tomater, avokado, ättiksgurka och snabbmarinerad rödlök samt dressingen.
Servera genast!
 
 
Igår blev det också hamburgare, fast då med egenmald köttfärs.
 
4 portioner

Chilipicklad rödlök med ingefära:
1 stor rödlök, tunt skivad
4 cm ingefära, väldigt tunt skivad
1 1/2 dl risvinäger
4 msk strösocker
en nypa salt
1/4–1/2 färsk röd chilifrukt

Teriyakisås (2 dl):
1 dl ljus soja
1 dl muscovadosocker eller farinsocker
1 msk riven ingefära
3 vitlöksklyftor, skalade och rivna
1 msk flytande honung
2 tsk sesamolja
3 msk sherry
1/2 msk risvinäger
1 dl vatten + 1 msk Maizena majsstärkelse

Burgare:
600 g grovmalen högrevsfärs
6 msk teriyakisås, se recept nedan
4 hamburgerbröd
1 dl chilipicklad rödlök med ingefära, se recept nedan
salt och nymalen svartpeppar
rapsolja till stekning
8 blad krispsallad
1 tomat, tunt skivad
12 tunna skivor gurka

Tillbehör:
Soyarostad potatis
 
CHILIPICKLAD RÖDLÖK:
Koka upp vinäger, socker, salt och chilibiten.
Dra av från plattan och lägg ner lök och ingefära.
Låt stå i kylen så att smakerna sätter sig, minst över natten.
 
TERIYAKISÅS:
Blanda samman alla ingredienser i en liten kastrull.
Låt koka i 5 minuter, häll upp i en glasburk och låt svalna.
Håller i minst 1 vecka i kylskåp.
 
TERIYAKIBURGARE:
Blanda försiktigt 3 matskedar teriyakisås med köttfärsen.
Forma till 4 hamburgare och peppra. Hetta upp en stekpanna på hög värme.
Stek burgarna i lite rapsolja i 1 minut per sida.
Pensla sedan med resterande teriyakisås och stek i 1 minut till per sida.
ServeringServera burgarna på uppvärmda hamburgerbröd med aioli (gärna sesamaioli),
picklad rödlök med ingefära och chili samt sallad, tomat och gurka.
Sojarostad potatis är väldigt gott till och så klart att doppa i sesamaiolin.
 
 
Helgen i korthet:
 
Råbiff, med egenmald färs och shoestring fries
 
 

Efterrätt från Vetekatten
 
 
Frukosttime
 
 
Sen kom Albin och vi tittade lite på Gladiatorerna, pratade om Pokemóns och fångade några.
Axel och Erica kom så vi gick ut på stan och köpte lite till Axels nya lägenhet. Det blev glass och sen blev det buffé på Djingis Khan, nyrenoverat och förvånansvärt fräsch och väldigt gott. Deras sushi är t.o.m riktigt god. Albin var nöjd, laxsushi, lite morötter och glass igen :)
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: