Wasabihalstrad lax med yuzumajonnäs

8 port
 
300 g salmalax
1 dl wasabinötter
1 msk rapsolja
1 tsk flingsalt
½ gurka
2 salladslökar
2 msk risvinäger
½ msk strösocker
2 dl Hellmans majonnäs
1 msk yuzu- eller citronsaft
2 krm salt
1 kr svartpeppar
 
Garnering:
½ ask groddar, tex vitlök eller rödbetsgroddar
35 g salladsmix
2 msk furikake eller rostade sesamfrön
 
Gör så här:

1. Mixa wasabinötterna till ett fint smul, vänd laxen i hälften av smulet. Stek laxen runt om i olja ca 20 min på varje sida i en het stekpanna. Strö över flingsalt och vänd fisken i resterande smul. Skär laxen i 1-2 cm tjocka skivor.
2. Ska och kärna ur gurkan. Ansa och finstrimla salladslöken. Blanda gurka och lök med vinäger och socker.
3. Rör ihop majonnäsen med yuzusaften, krydda med salt och peppar.
4. Lägg sallad och groddar på ett stort fat. Lägge den skivade laxen över och strö över gurk/löksalladen och sesamfröna och klicka ut majonnäsen.

 

Kommentera här: