Födelsedagsfirande

Mamma och pappa kom igår med tåget och sov över, M fyllde år i veckan och vi skulle bjuda på lite mat och kaka och fira. Lite tv-tittande och vi köpte hem varsin sallad från favoritstället Holy Green i Mood-gallerian. De har så himla goda sallader där.
Vaknade tidigt idag, upp och började med att göra iordning maten som vi skulle bjuda på. Jag hade hittat ett recept på Matplatsens blogg på en skaldjursgratäng och hon påstod att det var nog det godaste hon hade lagat under 2016. Receptet var lätt och jag gillar lasagne i vanliga fall, lätt att bjuda på och de flesta brukar tycka om det.
Men lite pyssligt att skala hummer men sen gick det fort att svänga ihop. Och det var riktigt gott! Det var inte sista gången vi gjorde.

Skaldjurslasagne deluxe (för ca 4 pers)
Bechamel
2 msk mjöl
25 g smör
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 dl vin
1 dl créme fraiche saffran & tomat
1 msk hummerfond
1 tsk chiliflakes
1 tsk Santa maria fish & seafood krydda
1 tsk salt
1 tsk socker
400 g räkor med skal
2 frysta humrar
1 stor schalottenlök
2 vitlöksklyftor
olja
1 påse babyspenat (65g)
1 påse riven cheddar/mozzarella
färska lasagenplattor, ca 12 st.
Till servering:
finriven parmesan
citron
färsk timjan
tomater
 
Skala räkor och hummer och skär köttet i bitar, lägg åt sidan. Smält smöret och rör ner mjölet.
Tillsätt mjölk, grädde, vin, crème fraîche, fond och kryddor. Låt koka några minuter och smaka av.
Finhacka lök och vitlök och fräs i lite olja tillsammans med babyspenaten.
Häll lite av såsen i botten på en ugnsform och lägg på ett lager pasta.
Häll på lite mer sås, strö över skaldjur, spenatfräs och riven cheddar/mozzarella.
Lägg på lasagneplattor och upprepa (jag gjorde 4 lager med lasagne, a 3 plattor per lager).
Avsluta med ett lager plattor + sås och ost.
In i ugnen 225 C ca 30 min tills rätten fått fin färg och plattorna är mjuka. Strö över finriven parmesan vid servering.

Baske mig inte lätt att få en bra bild av lasagne, ser inte så aptitligt ut men gott var det!


Vi skippade tårtan till fikat utan jag bakade en morotskaka eftersom M gillar det.

3 ekologiska ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja
4 1/2 dl rårivna morötter
 
Cream Cheese Frosting
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100 g philadelphiaost
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. 
Tillsätt solrosolja och rårivna morötter.
Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt morotskakan svalna.
 
Cream Cheese Frosting
Vispa alla ingredienser krämigt.
Bred frostingen över morotskakan.
 
 
 
Tack för att ni kom, var trevligt och kul att få bjuda på lite mat. Passade på att inviga bordet med alla iläggsskivor i och alla stolar och det funkade bra :)
 

Kommentera här: