Kimchi

Grisigt och slabbigt att göra, får se om det blir gott. Nu ska den stå 2 dagar innan det blir provsmakning.
Jag halverade chilimängden, vill inte ha den för stark.

Ger 1 burk à 2 liter
 
1 stort salladskålshuvud
3/4 dl grovt havssalt
4 liter vatten
1 hel vitlök, skalad och finhackad
5 cm färsk ingefära, skalad och finhackad
4 msk fisksås
60 g chilipulver (jag tog 30 g)
1 knippa salladslök, skurna i 3 cm långa bitar
1 tsk honung
 
1. Dela kålhuvudet på längden, skär sedan varje halva i 3 bitar på längden och skär bort de grova stjälkarna.
 
2. Lös upp saltet i vattnet i en stor bunke, sänk sedab ber salladskålen i vattnet. Lägg en tallrik över kålen så att den hålls under vattenytan. Låt stå i 2 timmar.

3. Blanda resterande ingredienser i en stor skål i metall eller glas. Låt kålen rinna av, skölj den och krama den torr.
 
4. Blanda allt (använd gärna gummihandskar så slipper du bli röd om händerna och skrubba händerna efteråt).
Packa kimchin i en ren glasburk där allt ryms och sätt på locket ordentligt. Låt stå i 1-2 dagar i rumstemperatur (18-24 grader).
 
5. Kolla kimchin, om den bubblar lite betyder det att den jäser och man kan sätta in den i kylskåpet, om den inte jäser bör den stå framme en dag till, då bör den vara klar. När kimchin börjat jäsa kan den serveras eller förvaras i kylskåpet. Håller i 3 veckor
 
 
 
 

Kommentera här: