Födelsedagsfirande

I morgon fyller Axel 20 år, viktig ålder, kommer ihåg att det är först då man tyckte att man var vuxen egentligen för att man fick tillåtelse att handla på systemet.
Jag kan tycka att det är lite löjligt att man gör skillnad på att bli myndig och handla på systemet. Antingen sänker man åldern på systemet till 18 eller så höjer man myndighetsåldern till 20, men det är min åsikt :)

Vi hade lite folk över på buffé för att fira Axel, sammalagt 21 personer så det var fullt hus men väldigt trevligt. Oproffsig som man är tog man inget foto, suck. Glömde det totalt och det irriterar mig nu, men å andra sidan, springer man inte runt och tar foton så är man totalt närvarande och umgås istället så jag får tänka positivt istället. Tog i alla fall kort på Idas cheesecake och chokladmoussen jag gjorde.

Jag hade gjort massor med mat och jag brukar alltid ta i eftersom jag är rädd att folk ska gå hungriga när de går hem. Men den här gången var faten renskrapade, helt otroligt. Jag tar det som gott betyg till maten. M har gjort ett fantastiskt arbete med baksidan och framsidan och donat och fixat inne, allt sånt som jag tycker är dötrist och jag är så tacksam över allt han har gjort.

Här är receptet till den vita chokladmoussen, lätt och smakar gott men servera bara lite, ganska mäktig:

2 dl vispgrädde
150 g vit choklad
1 ägg
1 dl kvarg
 
Vispa grädden.Smält choklade försiktigt i ett vattenbad. Vispa upp ägget  och tillsätt choklade under kraftig omrörning. Rör ner kvarg och till sist den vispade grädden. Häll upp den i små glas. Jag köpte små fyrkantiga plastglas ur Dunis serie Amuse-Bouche, perfekt liten "mumsbit" och så spritsade jag i smeten och sen in i kylen till servering.


Ida gjorde en jättegod cheescake med blåbär



Laxen jag gjorde var jättegod och lite annorlunda.

20 personer på buffé

1½ kg Salmalax
3 påsar gula senapsfrön
3 påsar bruna senapsfrön
1 dl dijonsenap
2 msk olivolja
3 mska flingsalt
 
Dressing:
2 bananschallotenlökar
1 burk sardeller (80 g)
1 msk dijonsenap
2 msk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
1 krm nymald svartpeppar
 
Tillbehör:
10 ägg, gärna små
500 g körsbärstomater i olika färger
150 g babyspenat
3 dl oliver, gärna små
 
1. Blanda bruna och gula senapsfrön. Skär laxen i två bitar, tvärs över. Gnid in laxen med senapen och strö senapsfröna runt om.
Bryn bitarna hastigt i panna i ca 30 sek på varje sida. Krydda med flingsalt. Lägg på fat och ställ in i kylen ett par timmar.
2. Dressing: Skala och finhacka löken. Finhacka sardellerna och lägg allt i en skål med senap, olja och svartpeppar och vispa ihop det.
3. Mjukkoka äggen, de får gärna vara lite rinniga i mitten, kyl i kallt vatten och skala dem.
4. Halvera tomaterna. Fördela spenaten på stort fat. Blanda tomaterna med dressingen och strö över spenaten. Skär laxen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem omlott över salladen. Halvera äggen och lägg dem runt om och strö över oliverna.
 
Gott och fräscht, inte sista gången jag gör det här receptet, perfekt buffémat och passar utmärkt en varm sommardag.


Eftersom jag var så glömsk och glömde ta bilder på maten så snodde jag bilden ur tidningen där jag hittade receptet, Allt om mat.

 
 
 


Kommentera här: