Tomatsås

Jag hade en hel påse med tomater i kylen som jag behövde göra något åt. Varför inte en tomatsås? Bra att ha färdig när man ska göra pizza, pastasås eller något liknande, och det är alltid godare att göra själv.
Fastnade för en som min favorit Johan Hedberg, alias Matgeek, tipsade om i hans blogg. Har ni inte sett hans fantastiska youtubetips m.m så gör det, de är jättebra!

Så här gör man:

15 stora tomater
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
Färsk timjan
Färsk basilika
Olivolja (ta nu för guds skull en bra)
Salt
Nymald svartpeppar
1 msk strösocker
2 msk äppelcidervinäger
 
1.Sätt ugnen på 225 grader.
2.Dela tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form med snittytan uppåt.
3.Finhacka vitlök och schalottenlök och strö dem därefter över tomaterna.
4.Hacka en bunt basilika och riv av lite timjanblad. Fördela dem jämnt över tomaterna.
5.Salta och peppra. Avsluta med att ringla lite olivolja över.
6.In i ugnen tills de bakats så att de får en del yta och börjar släppa vätska. Ta då ut dem och häll ner rubbet i en blender eller mixer. Kör tills det blir en någorlunda jämn konsistens.
7.Häll ner i en kastrull, tillsätt äppelcidervinäger, socker och lite extra salt om det behövs. Koka upp och låt puttra sakta tills det uppnått önskvärd konsistens. Jag gillar när det blir tjock, nästan grötig sås. Då passar den som allra bäst till pasta, i en köttfärssås eller för att pigga upp lasagnen.
 
 
 
 

Kommentera här: