Smörstekt torskrygg med skummad jordärtskockssås

Häromkvällen gjorde vi en riktigt god fiskrätt, jordärtskocka är så himla gott, en underskattad liten knöl som har så mycket smak.

Det här behöver du:

600 g urbenad torskrygg
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
SÅS:
2 schalottenlökar
2 jordärtskockor
25 g Smör
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 msk fiskfond
rivet skal av 1 citron
2 tsk pressad citronsaft
1 msk färsk dragon

Gör så här:
Sätt ugnen på 125°. Gnid in fisken med salt och peppar. Skala och hacka lök och jordärtskockor. Fräs dem i smör i en kastrull utan att de får färg. Tillsätt grädde, mjölk och fond. Låt koka upp och koka på svag värme tills jordärtskockorna är mjuka, ca 7 min. Torka av fisken och bryn den runt om. Lägg den i en ugnssäker form och häll över smöret. Tillaga i mitten av ugnen 10-15 min tills innertemperaturen är 50° eller fisken känns fast. Lägg citron och dragon i såsen och mixa den slät och skummig. Smaka av med salt och peppar. Servera fisken med såsen, lättkokta morötter och  potatismuffins.

TIPS:
Mixa med mixerstav precis vid ytan, så blir såsen skummig.
 
Potatismuffins
  
Ingredienser
800 g mjölig potatis
25 g  Smör
150 g cheddar riven
3 ägg
2 krm salt
2 krm svartpeppar
 
Gör så här:
 
Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Sätt ugnen på 225°. Pressa potatisen genom purépress i en bunke. Tillsätt smör, 2/3 av osten, ägg, salt och peppar. Rör till en jämn smet och fördela i muffinsformar av papper. Toppa med resten av osten. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min tills de har fått fin färg.
 
 
 
 
 

 

 


Kommentera här: