Pastagratäng med svamp och färs

Igår var vi iväg på lite shopping, var först i Täby C och handlade lite, tror vi doftade igeom hela Kicks herrparfymer så att näsan domnade, M behövde en ny parfym och ibland är det svårt att välja.
Jag har lite svårt för dominanta dofter, speciellt när en del har det på dagarna. Jag gillar fräscha dofter, gärna lite åt citrushållet. Till slut hittade vi en som var helt ok, blev en av Beckhams parfymer.
 
Sen bar det iväg in till stan, M har saknat en bra väska att ha till jobbet och har gått med plastpåsar vilket inte ser helt ok ut, Väl inne i stan insåg vi att det var Pridetåget så halva stan var avstängd. Blev att parkera en bit ifrån Biblioteksgatan och snitsla sig igenom för att komma fram. Men det var helt ok, Pridetåget är alltid roligt att titta på.
Blev en väska från Michael Kors, ett riktigt fynd eftersom de hade väldigt bra priser på en del av sortimentet.

 
Ops...... Det "råkade" följa hem en lite väska till mig med :) I den nya bruna färgen , stort like på den!
 
 
Sen blev det att springa i ösregnet till bilen, alldeles sjöblöt när man kom fram.

Hem och laga middag, M:s pappa kom på besök eftersom han ville att jag skulle hjälpa honom med en sak.
Vi bjöd på pastagratäng med svamp och färs, blev jättegott. Enkelt med allt i samma form men lite roligare än vanlig lasagne, här är receptet:

4 portioner
 
1 gul lök
2 msk olivolja
450 g köttfärs
1 hönsbuljongtärning
3-4 msk vatten
1 liter rensad svamp, som kantareller eller trattkantareller
 smör, till formen och folien
 salt, peppar
4 portioner kokt pasta (okokt 280 g)
2 msk hackad gräslök
150 g riven ost
 
Gratängsås
25 g smör
1 1/2 msk vetemjöl
2 1/2 dl hönsbuljong på tärning (tänker testa Bongs kantarellfond nästa gång, kan nog bli riktigt bra)
2 1/2 dl mjölk
1 dl grädde
 
Till garnering
1 dl riven parmesan
1 msk hackad gräslök
 

Så här gör du
1.Sätt ugnen på 200 grader. Skala och finhacka löken. Fräs den nästan mjuk och genomskinlig i oljan. Tillsätt köttfärsen och fräs under omrörning tills färsen blir grovsmulig, cirka 5-10 minuter.
2.Smula ner buljongtärningen och rör om. Tillsätt vattnet och sjud under lock cirka 15 minuter, rör om då och då.
3.Skär stora svampar i skivor. Fräs svampen knaprig i smöret. Salta och peppra.
4.Gör gratängsåsen: Smält smöret. Blanda i mjölet och fräs under omrörning cirka 1/2 minut. Häll i buljongen och mjölken under omrörning. Koka upp och sjud under omrörning 1-3 minuter. Rör ner grädden.
5.Blanda pastan med såsen i en bunke. Blanda i svampen och gräslöken.
6.Varva pastablandningen, färs och riven ost i två-tre lager i en smord ugnssäker form.
7.Täck med smort folie och sätt i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Ta av folien, och gratinera cirka 10 minuter.
8.Toppa med parmesan och gräslök.
 
 
 

Kommentera här: